+40746982316
contact@smartaces.ro

Structura si organizarea continutului Wordpress

Gazduire site web !

Structura si organizarea continutului WordPress

WordPress are diverse moduri de a organiza conținutul. Acest lucru este foarte util, pentru că te ajută să creezi cam orice site dorești.


! Citeste si despre cei 7 piloni wordpress !

Mai jos gasesti o diagramă cu bazele organizării conținutului de către WordPress.

1. Pagini vs Posturi

Paginile au un rol static. Ele sunt utilizate pentru diverse secțiuni ale site-ului/blog-ului. De exemplu, dacă vrei să faci un site pentru o firmă de avocatură vei putea avea următoarea structură.

Paginile au un rol static. Ele sunt utilizate pentru diverse secțiuni ale site-ului/blog-ului. De exemplu, dacă vrei să faci un site pentru o firmă de avocatură vei putea avea următoarea structură.

Prin rol static nu înțeleg obligatoriu un conținut static. De exemplu, pagina blogului poate fi o pagină ce să afișeze conținut dinamic – lista de posturi în ordinea publicării ei (precum în exemplul de mai sus). Acest lucru se realizează foarte ușor din WordPress.

Paginile sunt ideale de utilizat și pentru:

 • pagini de prezentare / scrisori de vânzare
 • pagini cu formulare
 • pagini care listeaza produse
 • pagini care listează quiz-uri

De multe ori paginile sunt folosite în conjuncție cu plugin-uri și short-code-uri. Au un rol foarte important și în structura design-ului siteului.

Pentru a seta în WordPress prima pagina a site-ului să fie o pagină statică (tip page) și nu o listare de post-uri în ordine cronologică, tot ce ai de făcut este să te duci la Settings>Reading>Front Page Displays și să alegi paginile pe care le dorești. Vezi imaginea, informativă, mai jos.

Paginile respective trebuie create înainte, pentru a putea fi selectate. Rolul posturilor este pentru a publica articole pe blog.

2. Cautarea WordPress

WordPress are integrată și o funcție de căutare bazată pe cuvinte cheie. Căutarea se poate realiza atât din panoul de administrate cât și de pe site. Căutarea din panoul de administrare diferă față de căutarea din front-end.

Căutarea nu este la fel de bună ca o căutare Google, dar dă totuși rezultate satisfăcătoare.

De asemenea, în cadrul căutării mai putem include și opțiunile de filtrare conținut precum:

 • filtrare conținut după tag-uri
 • filtrare conținut după categorie
 • filtrare conținut după diverse taxonomii
 • filtrare după dată

Filtrarea conținutului în funcție de taxonomii, ajută foarte mult la structurarea siteu-ului și customizarea navigării respective.

Hai să vedem mai jos ce sunt taxonomiile.

3. Ce sunt taxonomiile WordPress

TAXONOMÍE s. f. 1. Știința legilor de clasificare. 2. Studiul unei grupe de animale sau de plante din punctul de vedere al clasificării și descrierii speciilor.
Iată mai jos o schemă de taxonomie WordPress.

Poate nu te interesează aceste detalii tehnice, dar am scris asta doar pentru a înțelege că putem cu ajutorul unui plugin existent, sau al unuia custom (la comandă), să obținem cam orice clasificări și sisteme de filtrare pe WordPress.

De exemplu, taxonomiile implicite WordPress sunt:

 • categoriile
 • etichetele / tag-uri
 • categoriile de link-uri
 • post format / formatul articolelor (articol imagime, articol scurt, etc)

4. Tag-urile / Etichetele

Un articol poate sa aibă mai multe tag-uri și etichete. De obicei un articol stă într-o categorie și poate să aibă 10 etichete să spunem.

Aceste etichete ajută din punct de vedere SEO, dar și ca usabillity și navigare a site-ului.

De exemplu, acest articol ar putea sta în cagoria lecții WordPress și să aibă etichetele: taxonomie WordPress, structurare conținut WordPress, tags, categori, organizare conținut, filtrare conținut web, galerie imagini.

5. Galeria media

WordPress vine și cu o galerie media. Aceasta îți permite să manageriezi:

 • imagini (fișiere tip jpg, png, gif etc.)
 • fișiere arhivă – dacă permite serverul pe care ești să le uploadezi (pot sa fie restricții)
 • fișiere .pdf, doc, xls etc

Cam orice fișier poate fi uploadat, cu avertismentul că pe anumite servere tip shared hosting, pot să existe diverse limitări. Aceste lucru este foarte util, dacă în cadrul articolului tău vrei să oferi acces către o arhivă, sau către un document tip .pdf. Astfel nu vei mai fi nevoit să folosești clientul FTP (despre care am discutat) – deși în anumite cazuri este recomandat (în funcție de scopul siteului).

Galeria media, poate fi accesată din Media > Library și fișierele pot fi sortate și filtrate după diverse criterii. Galeria media, este mai mult decât o galerie de imaginie.

Și galeria de imagini este foarte complexă la WordPress și poți adăuga imagini foarte simplu prin drag&drop.

De asemenea poți crea și galerii de imagini în cadrul articolelor tale.

WordPress este capabil să organizeze conținutul cam în orice mod posibil. De asemenea lucrul cu el este foarte ușor datorită acestor funcții. Este important ca atunci când începi un site, să-i gândești structura pe cât de bine posibil și pe urmă să păstrezi acea structură.

Orice schimbare în structură pe urmă, va ridica probleme de navigare userilor care deja s-au învățat deja cu siteul, dar și motoarelor de căutare (Google) care va fi nevoit să indexeze alte URL-uri. De aceea recomandam ca structura site-ului o dată stabilită, să fie păstrată pe cât posibil.


! Click aici ca sa vezi cum publici un articol !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *